Vestigingen

Nieuwsbrief februari 2015

Geachte veehouder / -ster,

In deze nieuwsbrief vragen wij weer uw aandacht voor enkele actuele zaken.

Wilt u de nieuwsbrief als PDF lezen klik dan op  | Nieuwsbrief Vee Arts februari 2015 |

 

Nieuw computersysteem

Per januari zijn wij over gegaan naar een ander computersysteem. Wij proberen deze overgang zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Etiketten op de medicijnen zien er anders uit, net zoals de mails met visitebrieven en logboeken. Het kan zijn dat u de afgelopen maand lege of verkeerde e-mails van ons hebt ontvangen, excuses hiervoor. Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn over visitebrieven, logboeken of rekeningen, neem dan gerust contact met ons op zodat wij het kunnen oplossen.

Hoesten bij jongvee

De winter is altijd een lastige periode voor het jongvee. Hoesten bij kalveren is een veel voorkomend probleem. Vaak zien we dat er eerst sprake is van een virusinfectie (pinkengriep). Het virus maakt kleine beschadigingen in de luchtwegen en longen. Vervolgens komen er bacteriën die zich op de beschadigde plekken gaan nestelen. Hierdoor ontstaat longontsteking. Voor virus kan er gevaccineerd worden en voor de bacteriële infectie is behandeling met antibiotica (bijv. Colfen) mogelijk.

Behandeling in een vroeg stadium gaat goed door injectie met Colfen/Fenflor en Novem en na 2 dagen de Colfen/Fenflor herhalen. Colfen/Fenflor is een eerste keus antibiotica en mag ook als ‘koppeltherapie’ worden ingesteld. Bij erge en chronische gevallen wordt Draxxin gebruikt.

Mannheimia Haemolytica

Mannheimia Haemolytica is een bacterie die altijd in het ademhalingsstelsel van een gezond rund aanwezig is. Zowel bij koeien als bij kalveren. Deze bacterie wordt in verband gebracht met longontsteking.

Bij koeien hebben we de laatste tijd een paar gevallen gezien waarbij melkkoeien longontsteking kregen zonder dat er eerst sprake was van een virus. Uit sectie kwam een typisch beeld van longontsteking veroorzaakt door Mannheimia Haemolytica. Zoals eerder gezegd is deze bacterie altijd in een koe aanwezig, maar wanneer die bacterie zich veelvuldig gaat vermeerderen veroorzaakt dat longontsteking.

Oorzaken voor deze spontane vermeerdering kunnen zijn: stress, verminderde weerstand, slechte ventilatie, verhoogde ammoniakuitstoot en aanwezigheid van virussen. Symptomen die hierbij horen zijn : plots uit de melk vallen, hoge koorts (40.0 °C), ellebogen naar buiten gedraaid, pompende ademhaling (knijpen thv de buik), snotneuzen en hoesten. Verspreiding van Mannheimia Haemolytica gaat niet via lucht, dus het waait niet van bedrijf naar bedrijf, maar gaat echt via direct contact. Snelle behandeling met novem geeft verlichting van de symptomen. Bij vragen of twijfel kunt u ons altijd bellen.

Ook landelijk zijn er meerdere gevallen waargenomen, in ons vakblad voor dierenartsen heeft de GD er een artikel over geschreven, zie bijlage.

Avond veehouders over IBR en BVD

Wij kijken terug op een geslaagde avond met een goede opkomst. Wij hopen dat u ook een leuke avond heeft gehad. Ook wij denken dat het verstandig is deze infectie ziektes aan te pakken. Dit begint met het bepalen van uw status, deze kunt u vinden op www.veeonline.nl . Voor wat betreft IBR kunt u tot 15 maart gebruik maken van de actie van de GD voor een eenmalig tankmelkonderzoek met korting. Voor informatie zie de volgende link: http://www.gddiergezondheid.nl/actueel/nieuws/2015/01/voordelig-eenmalig-tankmelkonderzoek-ibr

Voor BVD is het doen van een Quickscan een praktisch en relatief goedkoop instrument. Heeft u vragen andere over BVD of IBR, neem gerust contact met ons op en wij kunnen u helpen met een plan van aanpak passend op uw bedrijf.

Stagiaire

Milou Denissen loopt bij ons stage. Zij volgt de opleiding paraveterinair en zal tot maart met ons meelopen. Milou assisteert ons tijdens visites en zij is daarnaast ook bezig om een nieuwe versie van het medicijnboek te maken. Wanneer deze versie klaar is, is die voor jullie beschikbaar.

Afwezigheid/vakantie

  • Toon viert carnaval van zaterdag 14 tot en met woensdag 18 februari.
  • Jan Willem is skiën van woensdag 25 februari tot en met zondag 1 maart.

Bedrijfsgezondheidsplan en – behandelplan

  • Dit dient elk jaar opnieuw besproken en aangepast te worden.
  • Voor een vlot verloop dient u net als vorige jaren de volgende gegevens over 2014 paraat te hebben; zie bijlage.
  • Wij registreren deze plannen voor u in www.veeonline.nl een site van de gezondheidsdienst zodat uzelf de plannen daar ook kunt inzien en digitaal ondertekenen. De kosten die de GD ons hiervoor rekent zullen we aan u doorberekenen.

Apotheek

  • Mamyzin is nog steeds niet leverbaar
  • Voreen is wel weer leverbaar en vervangt de Dexamedium
  • Biodyl injectie is niet meer leverbaar, multivitamine is een redelijk alternatief.
  • En Belcomix en Enterogel pasta voor kalverdiarree zijn uit de handel, alternatief hiervoor zijn Norodine tabletten voor Coli diarree en Cryptophyt bij Cryptosporidose. Voorkomen middels goede biestvoorziening en eventueel vaccineren verkleinen de infectiekans.

Met hartelijke groet,

Toon Meesters, Jan Willem Borgers en Lydia van Exsel