Vestigingen

Lunch bijeenkomst ketose 10 juli 2013

IMG_1457Op 10 juli jl. Organiseerden wij samen met de firma Elanco een lunch bijeenkomst over Ketose / slepende melkziekte. Dit ter gelegenheid van de introductie van het nieuwe diergeneesmiddel Kexxtone, door Elanco op de markt gebracht. Ketose / negatieve energie balans komt tegenwoordig zeer regelmatig voor op melkvee bedrijven.

Sven Harmsen van Elanco deed de presentatie, eerst ging hij in op de gevolgen die slepende melkziekte kan hebben en ook op de kosten daarvan. Te denken valt bv.  aan verminderde vruchtbaarheid, verhoogde kans op mastitis,  leververvetting en lebmaagverdraaiing. Er zijn hier vele onderzoeken naar gedaan.

Vervolgens op de mogelijkheden om dit op bedrijfsniveau te monitoren middels de keto-stix, een test waarmee eenvoudig  ketonlichamen in de melk kunnen worden opgespoord om zodanig een inschatting te kunnen maken  van het voorkomen op uw bedrijf. Ook is er een checklist beschikbaar met tips om ketose te voorkomen, iets wat uiteraard ook in overleg met dierenarts en voedingsadviseur kan.

Voor risico koeien is er nu een nieuw diergeneesmiddel op de markt, de Kexxtone. Een soort “bolus” die met een bolusschieter in de pens gebracht wordt 3-4 weken voor het kalveren. Bij risico koeien valt bv. te denken aan (te) lang verlopen koeien, koeien in (te) goede conditie. Deze bolus “remt” de lactaat vormende bacteriën en geeft zo meer ruimte voor propionzuur producerende bacteriën, met dat laatste kan de koe meer energie maken.
Graag geven wij u wat meer uitleg over deze Kexxtone, er zijn duidelijk wat randvoorwaarden voor gebruik en enkele risico’s .

Wij geloven dat deze Kexxtone een goed middel kan zijn om in te zetten bij bepaalde koeien , aarzel niet om het er met een van ons over te hebben.

Jan, Toon & Jan Willem.IMG_1456